Thursday, 28 March 2013

PANAS! Siapa Sebenarnya Yusof Harun Penulis Kolum Di Sinar Harian??


Penulis sebenarnya adalah peminat tegar akhbar Sinar Harian. Ada banyak kolum yang menarik minat penulis terutama dahulu ada kolum Dr Yee Abdullah yang akhirnya tidak dibenarkan menulis lagi dalam akhbar ini.  Penulis terbaca kolum tulisan Yusof Harun yang bertajuknya ” Amboi senangnya kata Dr M diktaktor” di akhbar Sinar Harian.
Bagi yang tak tahu saudara Yusof adalah antara penulis di blog dan akhbar rasmi negeri Melaka “MelakaKini”. Tulisan beliau sebelum ini yang menarik perhatian ialah pujian terbuka kepada Dato Ali Rustam yang disifatkan mempunyai tokoh kempimpinan yang baik dan Dato Ali hanya sedikit dibawah Tun Mahathir dari segi idea bernas untuk membangunkan Melaka. Malah Yusof mendakwa Dato Ali setanding dengan Tun Ghaffar Baba sebagai Ketua Menteri yang cemerlang.
Penulis tidak berminat hendak komen tentang Dato Ali sebab dia makan gaji dengan kerajaan negeri. (harap-harap gajinya dibayar). Tapi bila beliau menulis tentang Dr M, penulis rasa terpanggil untuk menyanggah tulisan songsangnya. Yusof mendakwa Dr M bukan seperti Adolf Hitler. Beliau tidak pernah membunuh sesiapa, tidak seperti Hitler yang membenarkan pembunuhan kaum Yahudi. Dr M juga tidak mempunyai sifat kuku besi seperti Hitler dan Musollini yang mampu menyerapkan semangat fasis kedalam Enzo Ferrari dan Daimler Benz semasa mencipta kenderaan mereka.
Secara berlawak, Yusof berkata semasa pelancaran Proton Preve salah satu tayar tayar kereta telah tercabut. Semasa kejadian Tun Mahathir tidak marah sambil tersenyum sahaja. Tulis Yusof lagi semangat diktaktor tidak ditanam kedalam pengurusan Proton seperti mana Hitler dan Musoolini. Ini adalah analogi dan perbandingan yang dilakukan antara diktaktor yang terkenal di dunia dengan Dr M. Saudara Yusof juga menegaskan di bawah Tun Mahathir, Malaysia berada dipuncak dengan pelbagai pembagunan dilakukan.
Sebenarnya penulis merasakan yang Yusof Harun ini keliru tentang maksud diktaktor atau tidak. Antara diktaktor terkenal ialah Julius Caesar yang memerintah Empayar Rom menggunakan kuasa tenteranya dan menekan dewan senat. Empayar Rom berkembang sehingga ke Mesir. Di wilayah Jerman, puak-puak yang menentangnya dapat ditewaskan. Di bawah Hitler, ekonomi Jerman berkembang dengan pesat sehingga kadar pengangguran yang tinggi di Jerman sebelum beliau mengambil alih negara berjaya disfarkan dalam masa tiga tahun. Ada banyak contoh lagi dibawah pemerintahan diktaktor, sesebuah negara berjaya dibangunkan dengan baik.
Bagi sesiapa yang masih ingat kes pemecatan Mufti Selangor, Dato Ishak Bahrom. Penulis masih ingat kisah ini bila Dato Ishak dalam satu kuliahnya berkata semasa beliau dipanggil oleh Dr M kepejabatnya bersama bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abu Hassan, Dato Ishak telah dileteri oleh Dr M selama satu jam. Dan Dato Ishak terpaksa mendengar leteran ini tanpa berpeluang mencelah. Keputusannya Dato Ishak dipecat. Kalau ini bukan sifat diktaktor apakah yang boleh dikatakan tentang hal ini.
Sepanjang tempoh 22 tahun menjadi Presiden Umno, seramai 3 Timbalannya meletak jawatan. Selepas persaraannya pun ada Presiden Umno yang meletak jawatan atas desakannya. Apakah kesemua mereka Tun Musa, Allayarham Tun Ghaffar dan Dato Seri Anwar serta Tun Abdullah meletak jawatan secara baik. Tidak sebaliknya pelbagai cerita timbul disebaliknya. Dr M terlibat dengan kes pembunuhan Memali tahun 1995, sehingga ke hari ini beliau masih tidak pernah minta maaf kepada rakyat Kedah atas insiden. (Beliau adalah Menteri Dalam Negeri masa itu)
Mengenakan pelbagai tuduhan juga adalah salah satu ciri diktaktor. Anwar misalnya ditudoh pelbagai oleh Dr M dari ejen Yahudi sehingga mengamalkan homoseksual. Adakah membuat tudohan yang tidak masuk akal ini bukan ciri-ciri seorang diktaktor. Yang terakhir (sebenarnya banyak lagi), salah satu ciri utama diktaktor ialah tidak pernah mengaku yang dirinya seorang diktaktor  Lihat Nicolae Ceausecu yang sempat berkata-kata kepada sepasukan penembak matinya “Sanggupkah kamu membunoh bapa kepada rakyat Romania” atau pun Muammar Gadaffi yang berucap dalam satu perhimpunan disaat akhir hidupnya" rakyat Libya memilih saya untuk menjadi ketua mereka” ataupun Hosni Mubarak yang dipilih secara demokrasi dimana lebih 99 peratus rakyat Mesir mengundi dirinya. Kesemua mereka ini tidak pernah mengaku diri mereka diktator.

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Followers