Wednesday, 3 April 2013

Anwar Ibrahim tidak dihiraukan penduduk

Kehadiran Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin utama pakatan pembangkang berceramah di Kampung Dato' Sulaiman Menteri, Majidee di sini malam tadi ternyata tidak mampu menarik minat penduduk tempatan. Sebaliknya, sebahagian besar daripada mereka yang menghadiri ceramah itu adalah orang luar. Ini berdasarkan maklumat daripada penduduk tempatan sendiri dan juga kereta-kereta yang diletakkan di tepi Jalan Tebrau, adalah dari luar.
Malah pengumuman oleh Anwar bagi nama-nama calon PKR yang akan bertanding di empat kerusi Parlimen di Johor terutama Johor Bahru pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) ini tidak mendapat reaksi dan sambutan hangat daripada hadirin. Ia seolah-olah bukan detik yang ditunggu-tunggu oleh penyokong pakatan pembangkang yang menghadiri ceramah itu.
Pengumuman nama bekas Panglima Tentera Darat, Jeneral (B) Tan Sri Md. Hashim Hussein sebagai calon PKR bagi kerusi Parlimen Johor Bahru tidak mendapat tepukan gemuruh. Begitu juga pengumuman nama Datuk Idris Jauzi sebagai calon kerusi Parlimen Batu Pahat juga sedemikian, diikuti dua lagi calon PKR bagi kerusi Parlimen Tebrau, Steven Chong dan Parlimen Muar, Mohd. Hizwan Ahmad.
Ceramah itu juga ternyata janggal apabila kelibat Pengerusi PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng tidak kelihatan, walaupun sebelum ini diuar-uarkan beliau akan bertemu Anwar bagi membincangkan hala tuju parti itu di negeri ini. Terdahulu, dalam ceramah di Cahaya Baru, Masai, Pasir Gudang, penduduk seakan-akan dapat menghidu ucapan skrip Anwar yang dilihat mengulangi cerita lama seperti di lokasi-lokasi terdahulu sebelum ini. Banyak pertanyaan yang ditujukan beliau kepada hadirin disambut dingin oleh mereka yang hadir dengan kebanyakannya hanya mendengar dan tidak respons kepada ucapan Anwar. Pendeknya, tiada sorakan meriah atau tepukan gemuruh di kedua-dua ceramah melibatkan Anwar itu.
-uo
 

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

Followers